sunnuntai 7. joulukuuta 2014

Ahdistaa!

Ei huvittaisi olla luuseri joka jättää taas koulunsa kesken. Alma syntyi tähän saumaan juuri sen takia, että aikuislukiota on mahdollista käydä äitiyslomallakin. Takaraivossa kolkuttaa kuitenkin koko ajan se, miksi hemmetissä menin lukioon?

Koko idea lähti siitä, että tajusin jo Sofian äitiyslomaa viettäessäni ettei kokin työ ole se juttu jota haluan loppuelämäni tehdä. Rakastan kyllä ruuan laittoa edelleen ja teen sitä vähintään kerran päivässä. Mukava harrastus, ei työ. Toinen haaveeni olikin heti peruskoulun jälkeen työskennellä mielenterveyden, päihdetyön tai jonkinlaisen nuorisotyön parissa.

Aikuislukioon lähdinkin hakemaan pohjaa tälle. Tarkoitus oli jatkaa joko sosiaalialalle tai lukemaan lisää psykologiaa. Nyt olenkin alkanut miettimään, että kaikista paras pohja tälle olisi lähihoitajakoulutus. Jotenkin en sisäistänyt koulua vaihtaessani, että viimeinen vuosi lähihoitajakoulustahan painottuu nimenomaan siihen mitä itse on valinnut. Omalla kohdallani se olisi ehdottomasti mielenterveys- ja päihdetyön osaamisala.

Jos vielä kerran vaihtaisin koulua.. Noh, olisin automaattisesti perus teiniäiti joka ei kykene päättämään tai tekemään elämällään mitään. Nuori äiti joka jättää joka koulun kesken. Äiti huonoilla tuloilla. Tytär joka ei saanutkaan sitä valkoista lakkia...
Toisaalta taas olen äiti, jonka ajatukset ovat saaneet ammatinvalinnan merkeissä kypsyä muutaman vuoden. Tytär joka tietää mitä haluaa oikeasti tehdä. Pyrkisin juuri siihen ammattiin josta olen pitkään haaveillut, mutta jolle en ikinä uskonut päätyväni. Näiden ammattihommien piti kohdallani olla aivan helppo nakki. Peruskoulun jälkeen opinnot kokiksi ja siinä se. Joku päivä johtamaan keittiötä.

No ei mennyt ihan niinkuin elokuvissa. Vajaa puolet kokkikoulusta, lapsi. Paluu kouluun, eroaminen koulusta. Puolivalmis kokki. Aikuislukioon uudella innolla. Lapsi.
Jos nyt päättäisin mennä aikuispuolelle lähihoitajakouluun, tarkottaisi se sitä, etten voisi opiskella vielä seuraavaan pariin vuoteen. En voisi laittaa Almaa päiväkotiin ennenkuin kaksi vuotta on neidillä ikää täynnä. Tiedän jo Sofian kohdalta miten pieni lapsi vuoden ikäisenä on. Aikuislukiota pystyisin jatkamaan millon vain ja olla silti päivät kotona. Vaikeaa..

9 kommenttia:

 1. Minusta ei kuulosta vaikealta. Jatka ihmeessä sitä lukiota nyt sinne asti, kun mahdollisuus lähteä toiseen kouluun aukeaa perheen puolesta. Älä missään nimessä jätä heti kesken ja jää odottamaan sitä tulevaa aikaa. Elämä muuttuu niin äkkiä taas uusille uomille ja näyttää puolen vuoden päästä erilaiselta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai, vähintäänkin sellaisia kursseja käyn joista hyötyä lähihoitajakoulussa on. :)

   Poista
 2. Ja ainaki meil saa paljon hyväksilukuja perusopinnoissa kun on lukio taustalla. Itse meinaan kävin lukion ja opiskelen nyt lähihoitajaksi ja minulla on oikeastaan ollut pelkkiä ammattiaineita vaan.

  VastaaPoista
 3. Myös aiemmasta kokiksi opiskelusta saa paljon hyväksilukuja. Ja voithan saada molemmat; ammatin ja lakin. Meillä on ainakin lähihoitaja koulussa 4 tuntia viikossa lukiota (jos siis on kaksoistutkinnossa) ja muilla on sillä aikaa valinnaista eli molemmilla on saman verran tunteja viikossa. Itse kävin vuoden toista koulua ennen lähihoitajaksi opiskelua ja sain hyväksilukuja niin paljon ettei joka päivä edes ollut koulua ja jos oli niin vain pari tuntia. Vielä 3. vuonna saan muutamasta aineesta hyväksilukua, mut 1 ja 2 vuos meni tuolla pari päivää viikossa perjaatteella... ja olen minäkin miettinyt monesti lopettavani koulun, koska tämäkään ala ei ole ihan se mun juttu. Tiedän siis tunteen mitä koulun vaihtoihin liittyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla tuskin inspiraatio riittää sekä lukioon että ammattikouluun.. Katsellaan, en tässä mitään päätöksiä ole vielä tehnyt. :)

   Poista
 4. Itse kyllä lh suosittelen, että meet opiskeleen lähihoitajaksi. Ei se tee huonoksi äidiksi tai ihmiseksi, jos vaihtaa koulua :)

  Kuitenkin lh puolella saa jo kokemusta mielenterveys -ja päihdealaan. Itse olen valmistunut lähihoitajaksi ja aion vielä opiskella laajentamalla osaamistani lh sek

  VastaaPoista
 5. Kantsii käydä lukio ja hakea sitten vähän myöhemmin vaikka aikuispuolelle lähihoitajaks, ni silloin se kestää vaa reilut 1,5 vuotta, kun saa hyväksiluetuksi kaikki perusaineet äidinkielet ja muut..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa! Tästä pitää ottaa tarkemmin selvää että mitkä aineet on hyödyllisiä. Amiksenkin puolelta (kokkikoulussa) tuli kaikki teoriat käytyä.

   Poista